To μέλλον στον τομέα της μόδας παρουσιάστηκε από τη ερευνήτρια της εταιρείας Adobe Κριστίν Ντιρκ στο συνέδριο Adobe Max 2023. Πρόκειται για ένα φόρεμα που μπορεί να ανανεώνει το στυλ του σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο, αναδεικνύοντας μοτίβα και εικόνες σαν είναι μια οθόνη.
Η Ντιρκ το χαρακτήρισε «ψηφιακό φόρεμα που δίνει ζωή στο ύφασμα». Αυτή η τεχνολογία κατέστη δυνατή χάρη στις πρόσφατες προόδους στα αποκαλούμενα έξυπνα υλικά, επιτρέποντας στις οθόνες να βγουν από τα στενά όρια των τηλεοράσεων και των υπολογιστών και να μεταβούν στον «ιστό της καθημερινής ζωής».
Αυτό λένε οι ερευνητές πίσω από το ερευνητικό πρόγραμμα Project Primrose προϊόν του οποίου είναι το φόρεμα. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Κριστίν Ντιρκ. Οι δημιουργοί του χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία υγρών κρυστάλλων (PDLC) που χρησιμοποιείται συνήθως σε έξυπνα παράθυρα. Αυτό το υλικό χαμηλής κατανάλωσης μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε σχήμα και διαχέει με αποδοτικό και δυναμικό τρόπο το φως.
Το σχέδιο του φορέματος μπορεί να ταλαντεύεται ακολουθώντας τη φορά της κατεύθυνσης που κινείται η γυναίκα το φοράει ώστε να είναι ορατό από όποια γωνία το βλέπει κάποιος. Αυτά τα σχέδια προβάλλονται στο ένδυμα πατώντας σε ένα κουμπί. «Σε αντίθεση με τα συμβατικά ρούχα τα οποία είναι στατικά αυτό μου επιτρέπει να ανανεώνω την εμφάνισή μου σε μια στιγμή», είπε η Ντιρκ φορώντας το φόρεμα.
Όταν πρόφερε τη λέξη «στιγμή», το ρούχο άλλαξε ξαφνικά χρώμα από κρεμ σε μεταλλικό ασημί. Η Ντιρκ έδειξε επίσης πώς θα μπορούσαν να προβληθούν διαφορετικά μοτίβα στο φόρεμα, από ένα σταυρωτό σχέδιο έως σχήματα διαμαντιού και διάφορους τύπους λωρίδων, συμπεριλαμβανομένων γραμμών που μοιάζουν με chevron.
Υπάρχει επίσης μια λειτουργία χωρίς κουμπιά η οποία βασίζεται σε ενσωματωμένους αισθητήρες. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια μπορούν να κινούνται ώστε να αλλάζουν αυτόματα και επίσης να αντικατοπτρίζουν την κίνηση του χρήστη του ενδύματος. «Η μόδα δεν χρειάζεται να είναι στατική, μπορεί να είναι δυναμική και ακόμη και διαδραστική» λέει η Ντιρκ.
Πηγή: naftemporiki.gr