Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ

 Εκτός από την Χαμάς, το Ισραήλ αντιπαρατίθεται και με τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τους ειδικούς από το κέντρο της Μέσης Ανατολής Le Beck στο Μπαχρέιν που επικαλείται η γερμανική Bild. 

«Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ μακρά σύγκρουση που δίνει σημεία εκκίνησης για μια ευρύτερη κλιμάκωση. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν καταστήσει το παλαιστινιακό ζήτημα πυλώνα της ιδεολογίας τους και επομένως δεν μπορούν απλά να πάρουν απόσταση.

Έχουν αναφερθεί επίσης επιθέσεις από τον Λίβανο. Επιθέσεις από τη Συρία ή ακόμη και από το Ιράκ και την Υεμένη δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέες. Το Ισραήλ (είτε το πιστεύει είτε όχι) αποφεύγει να κατηγορήσει το Ιράν, γνωρίζοντας ότι αυτό θα έφερνε μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτόν τον πόλεμο» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Κατά την άποψή τους, το Ιράν έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Αλλά δεδομένου ότι το Ισραήλ αρνείται να κατηγορήσει ευθέως την Τεχεράνη, ένας πόλεμος σε πολλά μέτωπα είναι απίθανος προς το παρόν.

Ο απολογισμός του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς

Στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχθηκε μαζική επίθεση με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ευθύνη ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία κατέλαβε αρκετές ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πολιτικό-στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ κήρυξε τότε πόλεμο - για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Ημέρας της Κρίσεως του 1973.

Στις 9 Οκτωβρίου, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο όλου του εδάφους του Ισραήλ. Αλλά η Χαμάς συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος. Το Ισραήλ απαντά με πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ισχυρίζονται ότι υποφέρουν λόγω των ισραηλινών ενεργειών, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας, η κατασκευή του φράγματος στη Δυτική Όχθη και η καταστροφή παλαιστινιακών σπιτιών.

Από την άλλη, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ενεργεί μόνο για να αμυνθεί στην παλαιστινιακή βία, επικαλούμενο το γεγονός ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος και ότι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Ο απολογισμός των θυμάτων των του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).

Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال