Goji Berries: Η Υπερδύναμη της Φύσης

 

Το Goji (Lycium Barbarum, Barbary wolfberry fruit), είναι ένας πολυετές φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε ύψος και ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae. Είναι αναρριχόμενος θάμνος με έντονα κόκκινους καρπούς, ελλειψοειδούς σχήματος, που φύεται σε περιοχές ανάμεσα στο Θιβέτ και την Μογγολία. Οι καρποί του φυτού περιέχουν πολυάριθμους μικρούς κίτρινους σπόρους ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία του.

Οι καρποί του φυτού είναι πολύ ευαίσθητοι και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους και πρέπει να συλλέγονται με προσοχή διότι εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει. Συλλέγονται σε ειδικά κομμάτια υφάσματος και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος.

Έχουν ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων. Οι καρποί του φυτού καταναλώνονται ωμοί, αποξηραμένοι ή σε μορφή χυμού. Ονομάζονται και ‘ φρούτα της χαράς’ επειδή επιφέρουν ευεξία και ευκρασία.

Το φυτό Goji είναι γνωστό στην περιοχή του Θιβέτ εδώ και 3000 χρόνια.

Οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη Κινέζικη Ιατρική για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών (τόνωση του Yin των Νεφρών και του Ήπατος). Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).

Επίσης θεωρείται ότι είναι εξαιρετικό βοήθημα στην διατήρηση της καλής όρασης καθώς και στην βελτίωση της.

Επιπλέον ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αναζωογονούν και δίνουν ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ’ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή. Πιστεύεται πως ενδυναμώνουν τον οργανισμό και προμηθεύουν με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμη και σε πιεστικές συνθήκες ζωής.

Οι λαοί της κεντρικής Ασίας τιμούν με ειδικές γιορτές και τελετές τη Ζωογόνο Δύναμη των καρπών του ευλογημένου αυτού φυτού.

Ο χυμός από τους καρπούς Goji θεωρήθηκε από την σύγχρονη διατροφική έρευνα ως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις και αφορούν την τόνωση, ενδυνάμωση και επανάκτηση της ανθρώπινης υγείας και ζωτικότητας.

Ο εξέχων για τις διατροφικές έρευνες του σε σχέση με την μακροζωϊα Dr. Earl Mindell, R.Ph.,Ph.D. εξαίρει με ενθουσιώδη τρόπο την πανίσχυρη ευεργετική δράση των φρούτων Goji πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών. Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ειδικότερα τα πολυσακχαρίδια LBPs – Lycium Barbarum Poly-saccharides- που αποτελούν το 30% του πολτού των καρπών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά πρασαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.

Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. Επιπρόσθετα ως δότης ομάδων μεθυλίου, συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνής στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).

Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAM (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.

Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, απαραίτητα και μη αμινοξέα, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E καθώς και πολυάριθμα οργανικά μεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβανόμενου και του γερμανίου.

Ο Barry Halliwell και ο John M.C. Gutteridge στο εξαιρετικό βιβλίο τους «Ελεύθερες Ρίζες στην Βιολογία και την Ιατρική» (εκδόσεις Oxford University Press 2007), επαληθεύουν ότι οι καρποί Goji είναι πλούσιοι στο αντιοξειδωτικό καροτενοειδές ζεαξανθίνη, στοιχείο που ενισχύει την παραδοσιακή άποψη ότι αυτοί προστατεύουν και προάγουν την όραση.

Είναι γνωστό ότι η φυσική ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένους. Πάνω από 50 επιστημονικές έρευνες σημαντικών Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, έχουν ήδη δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά υγείας: British Journal of Nutrition, International Immunopharmacology, Journal of Chinese Herbal Medicine, Journal of Ethno pharmacology China Pharmacology and Toxicology, Chinese Herb News Magazine Research Communications Molecular Pathology and Pharmacology Chinese Patent Herbs, Chinese Herbs, Nature Reviews Drug Discovery Chinese Oncology Magazine, Hygiene Research, Physiology Academic Journal, από τις οποίες αναφαίνονται οι εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες των καρπών του φυτού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال