Σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας περιέγραψε έξι τρομακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα thesun.co.uk, ο ναύαρχος West εκτιμά ότι αν κλιμακωθούν οι εντάσεις, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέμβουν για να βοηθήσουν το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Συρία και η Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να εμπλακούν στη μάχη συντασσόμενες με τον Λίβανο και το Ιράν.

Τα έξι τρομακτικά σενάρια που θα μπορούσαν κατά την άποψή του να οδηγήσουν τη σύγκρουση στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι οι εξής:

1. Το Ισραήλ αντιδρά υπερβολικά στη Λωρίδα της Γάζας

Προβλέποντας τι θα μπορούσε να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει ότι όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μια «σκληρή προσέγγιση» του Ισραήλ με πολλές απώλειες μεταξύ των πολιτών.

«Το Ισραήλ, απολύτως κατανοητά, θέλει εκδίκηση», δήλωσε. Ωστόσο, «αν ξεσπάσει και αντιδράσει υπερβολικά, θα κάνει τον αραβικό κόσμο να αναδιπλωθεί με τρόμο και να προκαλέσει αντιδράσεις», πρόσθεσε.

Η τρέχουσα πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και η επικείμενη ισραηλινή εισβολή θα μπορούσαν πιθανώς να αποτελέσουν «κόκκινο πανί». «Χωρίς φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό συν μια επίθεση από χερσαίες δυνάμεις υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν μαζικές απώλειες Παλαιστινίων», είπε ο λόρδος West και συνέχισε:

«Και όταν έχουμε τεράστιο αριθμό θυμάτων, τότε είναι που ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει άποψη».

Και το σημαντικότερο, πρόσθεσε: «Αν υπάρξουν τεράστιες απώλειες στη Γάζα, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί η Χεζμπολάχ».

2. Ο πόλεμος επεκτείνεται στον Λίβανο

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει ισχυρή στρατιωτική και πολιτική επιρροή στο Λίβανο - και έχει ήδη διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006 που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες «αλληλεγγύης» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και απειλεί ότι θα συμμετάσχει στον πόλεμο «όταν έρθει η ώρα».

Το αποτέλεσμα είναι σποραδικές φονικές συγκρούσεις στα σύνορα, μία από τις οποίες έπληξε ομάδα διεθνών δημοσιογράφων, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έξι. Οι ξένες δυνάμεις παρότρυναν τη Χεζμπολάχ να παραμείνει στο περιθώριο, καθώς φοβούνται ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί στο Λίβανο και θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Πρόκειται για μια μοναδικά επικίνδυνη κατάσταση, δήλωσε ο lόρδος West. Αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί, είπε ότι «αυτό θα ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ».

Η Ιερουσαλήμ θεωρεί εδώ και καιρό την τρομοκρατική ομάδα με έδρα το Λίβανο ως μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς με τον πιο προηγμένο οπλισμό της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, χωρίς αμφιβολία πραγματοποιώντας επιθέσεις στο Λίβανο», εξήγησε ο λόρδος Γουέστ, συνεχίζοντας: «Ο Λίβανος είναι στην πραγματικότητα σε ένα κολασμένο χάος ούτως ή άλλως... θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει, κάτι που θα προκαλούσε περισσότερη αβεβαιότητα εκεί».

3. Άσαντ και Πούτιν συνεργάζονται

Με την πιθανότητα ο Λίβανος να βρίσκεται σε σύγχυση, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να συμμετάσχει η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Συρία, σύμφωνα πάντα με τον λόρδο West.

«Ο Άσαντ θα ήταν πολύ ανόητος, αλλά μπορεί να αισθανθεί ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλακεί», είπε. «Το πρόβλημα εκεί είναι ότι ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό θα ήταν ένα μέσο για να τραβηχτεί ο Πούτιν στη μάχη.

Ο West σημείωσε πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι ήδη «φανταστικός» για τον Πούτιν «επειδή έχει αποσπάσει τα μάτια του κόσμου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία». «Οπότε όσο περισσότερο μπορεί να την υποδαυλίσει, τόσο πιο χαρούμενος θα είναι».

4. Πόλεμος με το Ιράν

Ο λόρδος West πιστεύει επίσης ότι το Ιράν θα μπορούσε «να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να εμπνέει την τρομοκρατία σε άλλες χώρες για να προκαλέσει επιθέσεις στο Ισραήλ».

«Έτσι, αυτό θα έκανε το Ισραήλ να αισθανθεί ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση κατά του Ιράν», είπε. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία δήλωσε ότι αν τα πράγματα γίνονταν «πραγματικά άσχημα» και αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, τότε «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το δεύτερο θα κατηγορούσε ΗΠΑ και Βρετανία ότι εμπλέκονται.

«Έτσι ξαφνικά το πράγμα έχει επεκταθεί αρκετά δραματικά», πρόσθεσε ο West, εξηγώντας ότι «το Ιράν μας βλέπει ως τον μικρό Σατανά, ενώ ο μεγάλος Σατανάς είναι η Αμερική».

5. ΗΠΑ και Βρετανία μπαίνουν στη μάχη

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς και να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Και την Παρασκευή ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού έριξε τις πρώτες βολές που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες βολές των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Το πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι πιστεύεται ότι στόχευαν το Ισραήλ.

Ένας βίαιος και παρατεταμένος πόλεμος αναμένεται να λάβει χώρα μετά από μια ενδεχόμενη εισβολή του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, το δοκιμαζόμενο έθνος θα μπορούσε να καταλήξει να πολεμήσει εναντίον της Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπό του, όπου έχει στείλει χιλιάδες έφεδρους.

«Αν το Ισραήλ αρχίσει να καταρρέει λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τότε να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρότεινε ο λόρδος West.

Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά», το ΝΑΤΟ «θα επιδιώξει να αυξήσει τις δυνατότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

6. Η Σαουδική Αραβία αναγκάζεται να εμπλακεί

Το τελευταίο βήμα που θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε πόλεμο θα ήταν να εμπλακεί η Σαουδική Αραβία στην πολεμική αναμέτρηση, σύμφωνα με τον λόρδο West. Εδώ και χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία. Μοιράζονται επίσης το έντονο μίσος του Ιράν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ήδη με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για την ακλόνητη υποστήριξη του Ισραήλ.

Πηγή: reader.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال