Τον δρόμο της δικαιοσύνης λαμβάνει η υπόθεση των στεγάστρων στο ΟΑΚΑ

Αρχικά μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών με αφορμή τα στέγαστρα Καλατράβα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, όπως ανέφερε η ΕΡΤ. Σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει τι θα γίνει αναφορικά με την προετοιμασία των αθλητών, αλλά και τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων των ομάδων. Σχετικά με αυτά τα ζητήματα αναμένονται ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε έρευνα εις βάθος 5ετίας προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις  (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι  σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια  ήταν η κατάληξή τους;
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας μπαίνουν τα αδικήματα της:

  • έκθεσης σε κίνδυνο και
  • παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ, όπως ανέφερε η ΕΡΤ,  βρίσκεται εν αναμονή της επανεξέτασης της έκθεσης για την στατικότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Η επαναξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία με στόχο να εξακριβωθεί εάν οι διαβρώσεις σχετίζονται με στατικότητα ή είναι δομικό το πρόβλημα.

Ο Χρήστος Ροδόπουλος, επισκέπτης καθηγητής Δομικής Ακεραιότητας στο Monash University και μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ, μιλώντας στη LiFO έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια του σταδίου και «συμβόλου» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με άδεια πέργκολας το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Σπυράκος ανέφερε στην ΕΡΤ: «Γνωρίζουμε ότι η άδειά του ήταν άδεια πέργκολας, είναι γνωστό πλέον ή κάποια άδεια που δεν ήταν αντίστοιχη για τα συγκεκριμένα δύο κτίρια. Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση». 

Για την κατάσταση του ΟΑΚΑ και τη στατικότητα των δύο στεγάστρων Καλατράβα μίλησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης επισημαίνοντας πως οι μελέτες έχουν μία ιδιαιτερότητα. Ο Παναγιώτης Καρύδης εξήγησε πως έργα σαν το ΟΑΚΑ «δεν είναι συνηθισμένα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού».

O Γιώργος Γκαζέττας, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, μίλησε επίσης στο MEGA και σχολίασε το ζήτημα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το έργο ήταν μεγάλο και δεν υπήρχε εμπειρία τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση. «Στην επίβλεψη και στην επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα» σημείωσε. 

Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال