Νοθευμένο ελαιόλαδο - Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία

 

Οι χημικές αναλύσουν των τελευταίων μερών αποκαλύπτουν ασυνειδησίες εγκληματικές για την υγεία.

Με σπείρες και επιτήδειους να φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλαια, που ήδη έχουν τηγανιστεί, να βάζουν χρώμα για να ξεγελάσουν οπτικά κι να τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών, πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Γιατροί και χημικοί εξηγούν στο Live News τόσο τη μεθοδολογία των δραστών όσο και τους κινδύνους για την υγεία, από την κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων λαδιών που πλασάρονται στους καταναλωτές ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με χαμηλή οξύτητα.

Όπως αποκαλύπτει στο Live News ο υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν, οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου μας εξηγεί τι κάνουν σπείρες το τελευταίο διάστημα για να νοθεύσουν λάδια χαμηλής ποιότητας και να τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα.

Τα δείγματα που φτάνουν στο εργαστήριο είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, τέτοια εποχή. Με τους ειδικούς να εστιάζουν καταρχήν στο χρώμα που αποκαλύπτει ένα μέρος της αλήθειας.

Παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται, οι επιτήδειοι όπως φαίνεται συνεχίζουν τη δράση τους απτόητοι.

Κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα όπως έκαναν πατέρας και γιος σε αυτό το εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη κι άλλοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Όπως εξηγούν στο Live News γιατροί και χημικοί, η εξαπάτηση είναι το μικρότερο κακό για τον καταναλωτή.

Όλα αυτά την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει στα ύψη, με τους παραγωγούς να φοβούνται ότι τα λίγα αποθέματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέες ανατιμήσεις.

Η χημικός, Ιφιγένεια Χριστοπούλου, μίλησε στο LIVE NEWS για το πώς γίνεται η αναγνώριση του νοθευμένου λαδιού.

«Πολλές φορές βάζουν χρώμα στο ηλιέλαιο. Άλλες φορές βάζουν ποσοστά ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στο παρθένο ελαιόλαδο».

Πηγή: megatv.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال