Πώς να κάνετε το παιδί σας να ξεκολλήσει από την οθόνη

 

Η απασχόληση των παιδιών μπροστά σε μια οθόνη, είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε βλέπονταν τηλεόραση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς σήμερα.

Δεν είναι εύκολο για τους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο του παιδιού σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, ιδιαίτερα αν υπάρχει ένα είδος εθισμού. Επιπλέον υπάρχουν και αρνητικές παρενέργειες στην υγεία του παιδιού, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία.

Παρακάτω ακολουθούν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα:

Μην τονίζετε υπερβολικά τα αρνητικά της τεχνολογίας

Οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Καλό θα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα στον οποίο εκτίθεται το παιδί. Μην αποκλείσετε εντελώς την τεχνολογία από τη ζωή του παιδιού, αλλά εξηγήστε του που είναι χρήσιμη και που όχι, βάζοντας κάποια όρια μέσα στην ημέρα. Είναι αρκετά σημαντικό να μην τα βλέπει ως κάτι το απαγορευμένο αλλά να έχει την δυνατότητα επιλογής αυτού του τρόπου ψυχαγωγίας.

Επιλέξτε κάποιες άλλες δραστηριότητες

Πολύ λογικό να στρέφεται ένα παιδί στην «εύκολη λύση» της οθόνης αν δεν έχει να κάνει κάτι άλλο. Δώστε του επιλογές συνεχώς και προσπαθήστε να γεμίσετε του με δραστηριότητες ώστε να μην αναζητούν οθόνες.

Μην τους μαθαίνετε πολύ νωρίς την τεχνολογία

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεσή του στις ηλεκτρονικές συσκευές και στην τεχνολογία από την πολύ μικρή ηλικία. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φέρει σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής του δραστηριότητας που σχετίζονται με τα διαφόρων ειδών αντανακλαστικά του στα ποικίλα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Φροντίστε να είναι η πρώτη του επιλογή το παιχνίδι με άλλα αντικείμενα και όχι με την τεχνολογία.

[Πηγή]

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال