Προκλητικός Σούνακ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

 

Αμετακίνητος για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του για την COP28, δηλώνοντας «επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρίσι Σούνακ σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύαν, δήλωσε πως «είναι πολύ σαφές ότι από νομικής άποψης τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να συμβούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή, πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.

«Η άποψή μας και η θέση μας επ' αυτού είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου «άδειασε» τον Βρετανό πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η θέση του Κιρ Στάρμερ για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Ένας εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε ότι η πιθανή πρωθυπουργία του «δεν θα ξοδέψει χρόνο νομοθετώντας για αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο» σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Πηγή: newsbomb.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال