Το εκκλησάκι της Αρκαδίας με τα δέντρα στη στέγη

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Βάστα, στην Αρκαδία, ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Χτισμένος περίπου μεταξύ των ετών 1050-1100, ο ναός είναι αφιερωμένος στην οσιομάρτυρα Θεοδώρα.

Το περιβάλλον του εκκλησιαστικού συγκροτήματος εντυπωσιάζει, καθώς περιβάλλεται από μια πυκνή ροδιά και ψηλά δέντρα δρυός. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα δεκαεπτά μεγαλειώδη δέντρα που αναδύονται από τη στέγη του ναού. Οι ρίζες τους διαπερνούν τους τοίχους της εκκλησίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό όπου τα δέντρα φαίνεται να αναπτύσσονται πάνω στη στέγη του ιερού κτιρίου.

Σύμφωνα με το παραδοσιακό ρεύμα, η Θεοδώρα μαρτύρησε για τις πεποιθήσεις της και εκτελέστηκε στον ίδιο χώρο όπου στεγάζεται το εκκλησάκι. Λίγο πριν την εκτέλεσή της, προσευχήθηκε για να φυτρώσουν δέντρα και το αίμα της να μετατραπεί σε νερό, ποτίζοντας τα δέντρα αυτά. 

Το μικρό εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη, και ο εσωτερικός του χώρος παραμένει λιτός, ενώ οι τοιχογραφίες μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال