Διατροφή για καλύτερη στυτική λειτουργία

 

Το σεξ είναι κομμάτι της σχέσης ενός ζευγαριού. Και όπως όλες οι λειτουργίες του σώματος, επηρεάζεται και αυτό από την διατροφή. Αν θέλετε να έχετε καλή στυτική λειτουργία για πολλές δεκαετίες, καλό είναι να εντάξετε την μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας και να τηρείτε τις επιταγές της  όλες τις εποχές του χρόνου, συνιστά ένας ειδικός.

Η αφοσίωση σε αυτή την αποδεδειγμένα υγιεινή διατροφή, που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, προάγει την σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Σεξ και μεσογειακή διατροφή

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BJU International κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνδρες που ακολουθούν αυτή τη διατροφή από τη μέση ηλικία, έχουν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία στα 60 και στα 70 τους χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη σε 21.942 άνδρες. Κατά την έναρξή της, είχαν ηλικία 40 ετών και άνω. Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή έχει αρνητικές συνέπειες στη στυτική λειτουργία ακόμα και σε νεαρή ηλικία (πριν από τα 60 έτη).

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:

 • Λαχανικά
 • Φρούτα
 • Όσπρια
 • Σπόρους
 • Ελαιόλαδο

Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό. Επιπλέον, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Και οι δύο αυτές παθήσεις είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης.

Πολλαπλά οφέλη

Η διατροφή αποτελεί κύριο πυλώνα στην καλή στυτική λειτουργία.

Η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή αποτελεί κύρια αιτία:

 • Παχυσαρκίας
 • Μεταβολικού συνδρόμου (είναι η συνύπαρξη σε ένα άτομο πολλαπλών προβλημάτων υγείας, όπως υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας και μεγάλης περιφέρειας μέσης)
 • Σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
 • Αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του σώματος (συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πέους) που μειώνει τη ροή του αίματος προς τα όργανα

Και θεραπευτική

Η μεσογειακή διατροφή όμως δεν παίζει μόνο προληπτικό ρόλο στη στυτική λειτουργία. Διαδραματίζει και θεραπευτικό ρόλο, αφού μελέτες έχουν δείξει πως με την υιοθέτησή της τα ποσοστά των ανδρών που ανακτούν την στυτική ικανότητά τους φθάνουν στο 37%.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα ταλαιπωρεί παγκοσμίως περισσότερα από 322 εκατομμύρια άνδρες.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να δράσει προφυλακτικά και στους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση στη στυτική λειτουργία τους.

Μία  μακροχρόνια μελέτη, παραδείγματος χάριν, έδειξε πως οι διαβητικοί άνδρες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη επιδείνωση της ποιότητας των στύσεων, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών λιπαρών.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως η μεσογειακή διατροφή:

 • Βελτιώνει τη στυτική λειτουργία βραχυπρόθεσμα
 • Μειώνει την επιδείνωσή της μακροπρόθεσμα
Επιπλέον, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες που την ακολουθούν, έχει θετικό αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία τους.

Επίδραση στην τεστοστερόνη

Η καλή διατροφή παίζει ρόλο και στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή τροφοδοτεί την σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Ειδικότερα, σε μελέτη υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη ορού.

Η ιατρική έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Το αντίθετο έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση της δυτικής διατροφής ή των ομάδων τροφίμων της.

Πηγή: healthview.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال