Η επιστροφή Τραμπ ανησυχεί την Ευρώπη

 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αργότερα μέσα στο 2024.

«Εάν το 2024 μας φέρει ξανά «πρώτα η Αμερική», θα είναι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη μόνη της», προειδοποίησε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αρχή μιας χρονιάς κατά την οποία τόσο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες.

«Δεν πρέπει, ως Ευρωπαίοι, να φοβόμαστε αυτή την προοπτική- πρέπει να την αγκαλιάσουμε», υποστήριξε, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει «ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη, πιο αυτοδύναμη».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία. Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στις εκλογές της Αϊόβα, κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά.

Η προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ έχει θορυβήσει τους αξιωματούχους στις πρωτεύουσες της ΕΕ από τότε που έγινε σαφές ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο, εν μέσω ανησυχιών ότι θα διαταράξει το εμπόριο και θα αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την ασφάλεια.

Ο Ντε Κρο είναι μια σημαντική φιγούρα στην ευρωπαϊκή πολιτική φέτος, καθώς η χώρα του έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες - δίνοντας στους Βέλγους διπλωμάτες τη δύναμη να καθορίζουν την ημερήσια διάταξη σε κρίσιμες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλιά του απηχούσαν μια διάσημη ομιλία του 2017 της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Τραμπ, όταν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στους συμμάχους της.

Ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος της Γαλλίας, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Τραμπ δήλωσε το 2020 ότι οι ΗΠΑ «ποτέ» δεν θα έρθουν σε βοήθεια της Ευρώπης εάν δεχθεί επίθεση (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί επανέλαβαν το μήνυμα της Μέρκελ ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να φροντίζει τον εαυτό της.

Ο Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που «δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τη δημοκρατία» και «απειλεί να ξαναγίνει πρόεδρος», έγραψε στο Χ η Καταρίνα Μπάρλεϊ, υψηλόβαθμη Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτισσα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στον εαυτό της».

Ο Norbert Röttgen, ανώτερος νομοθέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να προετοιμαστεί πιο εντατικά από ό,τι πριν για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή όπλων, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε μια ρωσική επίθεση ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Η ελευθερία της Ευρώπης εξαρτάται από αυτό».

Πηγή: ieidiseis.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال