Τέμπη: Σε απολογία καλούνται 23 μη πολιτικά πρόσωπα

 

Κλήση να απολογηθούν έλαβαν 23 μη πολιτικά πρόσωπα από την ανακρίτρια ευρωπαϊκών υποθέσεων Χριστίνα Σαλάππα, κατηγορούμενοι για την Σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηρόδρομου.

Οι 23 δημόσιοι και μη υπάλληλοι (της ΕΡΓΟΣΕ, της ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, της αναδόχου του έργου κοινοπραξίας, κ.λπ.) καλούνται να απολογηθούν την ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους (28 Φεβρουαρίου 2024), από την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. Πρόκειται να απολογηθούν για παραλείψεις στην εκτέλεση της Σύμβασης 717, οι οποίες συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, η κυρία Σαλάππα η οποία χειρίζεται τη δικογραφία μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής και την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή εισαγγελία, επεξεργάστηκε τα στοιχεία που έχει έως τώρα στα χέρια της και καλεί τους 23 κατηγορουμένους την 28η Φεβρουαρίου 2024, για να απολογηθούν.

Βέβαιο θα πρέπει θεωρείται ότι και οι 23 θα ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, σε μια υπόθεση για την οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Διευκρινίζεται, ότι η υπόθεση αυτή αφορά μεν μία αυτοτελή δικογραφία για κακοδιαχείριση σε σχέση με την εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης, αλλά αντίγραφό της βρίσκεται ήδη στα χέρια του εφέτη – ειδικού ανακριτή της Λάρισας, ο οποίος έχει διευρύνει τον αρχικό κατάλογο των κατηγορουμένων και έχει συμπεριλάβει ορισμένα εκ των προσώπων που είναι κατηγορούμενοι και στην υπόθεση της σύμβασης 717, που χειρίζεται η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια.

Όπως είναι γνωστό για την σύμβαση 717, η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί σε βάρος 23 προσώπων –18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι– για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Παράλληλα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ελεγκτών

Από: topontiki.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال