Καταργείται το valeur στις τράπεζες

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταργεί το valeur, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τη μεταφορά μέσα σε... 10 δευτερόλεπτα! Η απόφαση ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και είναι δεσμευτική για την Κομισιόν  Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό μέσα σε 12 μήνες, θεσπίζοντας ως τότε τις αναγκαίες διατάξεις.

Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις προσαρμογές και τις αλλαγές στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ώστε ως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν... αστραπιαία τις μεταφορές χρημάτων.

 Μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα και αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κοινοτικός Κανονισμός, τα ποσά που μεταφέρονται από τράπεζα σε τράπεζα, οι σχετικές πληρωμές, όπως και οι καταθέσεις στα γκισέ, θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Ο καταθέτης ή ο μεταβιβάζων θα μπορεί να βεβαιωθεί την ίδια στιγμή ότι η μεταφορά έγινε και ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδέκτες των ποσών, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν δύο με τρεις εργάσιμες ημέρες για να διαπιστώνουν εάν μπήκαν τα χρήματα στον λογαριασμό τους και να μπορέσουν εν συνεχεία να κάνουν τις δικές τους πληρωμές.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال