Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή, όπου μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλθεωρείται δεδομένη, ως αντίποινα για το φονικό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα στο προξενείο του στη Δαμασκό. Το σενάριο αυτό εντείνεται και από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι αναμένει η επίθεση να γίνει σύντομα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «Μην το κάνετε!».

Η έναρξη μιας σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα σήμαινε μια σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή – ένα σενάριο που οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αποφύγουν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Μέχρι αργά την Παρασκευή, οι ΗΠΑ πίστευαν ότι Ιρανοί θα μπορούσαν επίσης να εμπλακούν στις επικείμενες επιθέσεις, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και μια πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες, και ότι οι στόχοι πιθανότατα θα ήταν τόσο εντός του Ισραήλ όσο και γύρω από την περιοχή. Η ετοιμότητα των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τα όπλα που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ σηματοδότησε μια σαφή ένδειξη του επιπέδου της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ παρατήρησαν το Ιράν να μετακινεί εσωτερικά στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σηματοδοτώντας ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους από το εσωτερικό του εδάφους τους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Μία από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ παρατήρησαν το Ιράν να ετοιμάζει έως και 100 πυραύλους κρουζ.

Στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει σύντομα δράση.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω πως θα είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Νωρίτερα, το CNNi, αποκάλυψε ότι ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για συντονισμό των επιχειρήσεων καθώς οι HΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Πηγή: cnn.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال