Εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο πολύ σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμη «όπλο» για την καταπολέμηση της νόσου. Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας κάλεσε ασθενείς για κλινικές δοκιμές με νέα εξατομικευμένα εμβόλια.
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια που προστατεύουν από μια μόλυνση, όπως το εμβόλιο κατά του Covid-19, τα εμβόλια κατά του καρκίνου θεραπεύουν άτομα που έχουν ήδη τη νόσο.
Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να αναγνωρίσει και στη συνέχεια να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα - και να τα αποτρέψει από το να επανέλθουν.
Πώς παρασκευάζονται τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε άτομο, συνήθως σε λίγες μόνο εβδομάδες. Για την κατασκευή τους, ένα δείγμα του όγκου ενός ασθενή αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ακολουθούμενο από αλληλουχία DNA και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο ειδικά για τον όγκο του συγκεκριμένου ασθενή.
Πώς βοηθούν στην καταπολέμηση της νόσου;
Τα εμβόλια για τον καρκίνο λειτουργούν στέλνοντας μια εντολή (blueprint) στα κύτταρα του ασθενή για την παραγωγή ενός αντιγόνου ή πρωτεΐνης που μπορεί να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά. Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να δράσει.
Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν σε εκδοχές της νόσου. Μόλις ο οργανισμός του ασθενούς δημιουργήσει αυτά τα αντισώματα, μπορεί να αναγνωρίσει την ασθένεια εάν επιστρέψει.
Ποιους τύπους καρκίνου μπορούν να θεραπεύσουν;
Οι επιστήμονες μελετούν πολλούς διαφορετικούς τύπους εμβολίων κατά του καρκίνου και πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε διαφορετικές μορφές της νόσου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και ποιους καρκίνους θα μπορούσαν να θεραπεύσουν.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών.
Οι γιατροί άρχισαν επίσης να δοκιμάζουν το πρώτο εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου για το μελάνωμα. Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να θεραπεύσει αρχικά τον καρκίνο του δέρματος. Σε μια δεύτερη δοκιμή διαπιστώθηκε ότι τα εξατομικευμένα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα.
Πηγή: athensvoice.gr