Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη

 

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διαδικασία για τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη δήλωσε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν έγκρισης του ΣτΕ

Θέμα ημερών είναι η εκκίνηση της διαδικασίας για τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη, ο οποίος θα είναι απαραίτητος για τις συναλλαγές με το δημόσιο, και  αναμένεται να αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.

Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η  βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για να ανέβει στον αέρα η σχετική πλατφόρμα.

Ο υπουργός περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθούν οι πολίτες για να διαλέξουν τον προσωπικό τους αριθμό, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα είπε, ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό -θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό, παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Εκκρεμεί Προεδρικό Διάταγμα

Aς μη βιαστούν όμως οι πολίτες να αναζητήσουν την πλατφόρμα myinfo στο gov.gr, γιατί προς το παρόν απλά δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, αφού εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Θετική γνωμοδότηση για την εφαρμογή του μέτρου έχει δώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, όμως απαιτείται και η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τον Απρίλιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «μέσα στην άνοιξη και μέχρι το τέλος της θα έχουμε τελειώσει με τον προσωπικό αριθμό γιατί κατά τα άλλα όλη η υπόλοιπη ροή έκδοσης είναι έτοιμη». Συγκεκριμένα είχε πει: «Τελειώσαμε την ΑΠΔ, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Αυτό ήταν το δύσκολο. Προσωπικά δεδομένα σε μία εποχή που έπρεπε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα».

Ήταν η περίοδος που συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του σκανδάλου e-mail gate,  με την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών στοιχείων αποδήμων ψηφοφόρων από την τότε ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε επιβάλει τσουχτερό πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών, και 40.000 στην ευρωβουλεύτρια.

Ο ρόλος του ΣτΕ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης την άνοιξη, η ανάρτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον προσωπικό αριθμό – η οποία ακόμα αναμένεται, είχε να κάνει και «με τη δυνατότητα που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας να το εκδώσει»

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του ΣτΕ για τον Προσωπικό Αριθμο είναι θετική και εκκρεμεί να καθαρογραφεί για να εκδοθεί και το Π.Δ.

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός

Ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) καθιερώθηκε με τον νόμο 4727/2020 και όπως ορίζεται «αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)»

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αναγραφεί στις νέες ταυτότητες

Προς το παρόν πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν η αναγραφή του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη στις νέες ταυτότητες θα είναι υποχρεωτική ή όχι.

Από : tanea.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال