Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Έρευνα για τα αίτια

 

Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έλαβε χώρα η σύγκρουση των δύο τρένων.

Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στη Λάρισα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Εκεί έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, και με τη διαδικασία λήψης DNA, παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας. Την ταυτοποίηση των θυμάτων δυσκολεύει το γεγονός ότι στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

«Το κλίμα είναι πολύ βαρύ» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το σημείο, Ελπίδα Κουτσογιάννη προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά αφού στην αμαξοστοιχία επέβαιναν κυρίως φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, «μας το επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας,  Ρουμπίνη Λεονταρη».

Η ιατροδικαστική υπηρεσία βρίσκεται στη Λάρισα, γι’ αυτό και οι σοροί μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, εξήγησε ότι η διαδικασία αναγνώρισης των σορών είναι μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, την οποία ανέλαβε το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα επικεντρώνεται στο εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έλαβε χώρα η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων, προσήχθη αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, που βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος. Όμως καθώς ανέλαβε την έρευνα το Τμήμα της Τροχαίας Λάρισας, στη συνέχεια οδηγήθηκε εκεί ο σταθμάρχης, και νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθη. Κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Εκτός του σταθμάρχη, είχαν προσαχθεί ο κλειδούχος και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train, και έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις (χωρίς όρκο).

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι κύριες ευθύνες επιρρίπτονται στον σταθμάρχη.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την Αστυνομία αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης των ερευνών για στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Όσοι θεωρηθούν ότι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στα Τέμπη θα διωχθούν για κακουργήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال