Τέμπη: Στον ανακριτή ο σταθμάρχης, δύσκολη η αναγνώριση των νεκρών

 

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα, Πέμπτη, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λάρισας ο οποίος κατηγορείται ως υπεύθυνος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους δεκάδες άτομα, ενώ δεκάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι. 

Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος έχει συλληφθεί στο στάδιο της προανάκρισης, μετά τους αρχικούς ισχυρισμούς περί προβλήματος του συστήματος - φέρεται να είχε πει πως έδωσε εντολή για να αλλάξει γραμμή, αλλά το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε - τελικώς φαίνεται πως παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και να το απέδωσε στην «κακιά ώρα».

Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Σημειώνεται πως η έρευνα των Αρχών στο σημείο συνεχίζεται, όπως και η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών.

Η ιατροδικαστής, η οποία είναι επικεφαλής της σχετικής διαδικασίας νεκροψίας- νεκροτομής, περιέγραψε πως πέρα από τις σορούς, υπάρχουν και ανθρώπινα μέλη τα οποία πρέπει να ταυτοποιηθούν. Από επίσημες πηγές, ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στα Τέμπη είναι 42 νεκροί, σύμφωνα με τα όσα είπαν νωρίς το βράδυ της Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Όμως, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας έκανε λόγο για 43 νεκρούς.

Πλην τούτων, όμως, υπάρχουν και περί τα 35 άτομα - σύμφωνα με τον αριθμό που γίνεται γνωστός - που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και οι Αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά.

Οι διάλογοι του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό και τον κλειδούχο

Στη δημοσιότητα, παράλληλα, έχουν δοθεί οι διάλογοι που είχε ο συλληφθείς με τον μηχανοδηγό και τον  κλειδούχο.

Στους εν λόγω διαλόγους ο σταθμάρχης φέρεται να δίνει εντολή στην επιβατική αμαξοστοιχία – χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνεται - να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή στην οποία ήδη κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Η συνομιλία με τον μηχανοδηγό

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου, έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: φεύγεις, φεύγεις. 

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Ο διάλογος με τον κλειδούχο, πριν από το δυστύχημα

Είχε προηγηθεί διάλογος του σταθμάρχη με τον κλειδούχο. Ο τελευταίος ρώτησε τον σταθμάρχη αν έπρεπε να γυρίσει το κλειδί στην ευθεία, οπότε το τρένο θα συνέχιζε στην κανονική γραμμή, δίχως πρόβλημα.

Όμως, εκείνος του απάντησε ότι θα χρησιμοποιούσε τη διαγώνιο ένα τοπικό τρένο, όπως και συνέβη. Αλλά, στη συνέχεια, ο σταθμάρχης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί, με συνέπεια το Intercity να μπει στο «αντίθετο ρεύμα».

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι. Άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال