“Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα”! Η Ανάσταση του Κυρίου φέρνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, αναγεννήσεως. Η Ορθοδοξία γαλούχησε επί αιώνες τον Ελληνισμό με διδάγματα αντοχής, επιμονής και υπομονής. Η Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση καλλιέργησε στον Έλληνα την επίγνωση ότι τα δύσκολα περνούν, αρκεί να έχεις πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.
Ο Ελληνισμός επιβίωσε και επιβιώνει με την πεποίθηση ότι η πορεία του είναι Σταυροαναστάσιμη. Μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Κατακτηθήκαμε, υποδουλωθήκαμε, αγωνισθήκαμε, κινδυνεύσαμε, αλλά τελικά επιβιώσαμε. Κρατήσαμε στα μύχια της ψυχής μας την Πίστη και την Πατρίδα. Μιλούμε την ίδια γλώσσα , στην οποία έγραψαν ο Όμηρος, ο Ρωμανός ο Μελωδός και ο Διονύσιος Σολωμός. Πιστεύουμε στη διαχρονική πορεία του Έθνους. Μακρυά από ρατσισμούς και εθνοφυλετισμούς διατηρούμε τον υγιή πατριωτισμό, την Ελληνορθόδοξη Παράδοση, την οικουμενικότητα του Ελληνισμού.
Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο, στον Απόδημο Ελληνισμό, στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, το μήνυμα της Ορθοδοξίας είναι Αναστάσιμο και αγωνιστικό. Ο Ορθόδοξος Έλληνας δεν πρέπει να απαισιοδοξεί. Ας διαβάσουμε την ιστορία μας. Περάσαμε από πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Μείναμε όρθιοι. Σε πολεμικές ή σε ειρηνικές περιόδους η διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού παραμένει επίκαιρη: Μην απελπίζεστε. Θα έλθει η ελευθερία, το Ποθούμενον. Αρκεί να διαφυλάξετε την εθνική και θρησκευτική ταυτότητά σας. Να αγαπάτε τον συνάνθρωπο, να μην καταπιέζετε τους αδυνάτους. Στην Ορθόδοξη διδασκαλία το εθνικό συνυπάρχει με το κοινωνικό. Ο πατριωτισμός αποφεύγει τα άκρα. Τη μισαλλοδοξία αλλά και τον εθνομηδενισμό.
Μήνυμα ελπίδας και Αναστάσεως μεταδίδει η Ορθόδοξη Πίστη μας στον εμπερίστατο Ελληνισμό. Στην Κύπρο όπου η τουρκική κατοχή συνεχίζεται επί 49 χρόνια. Στη Βόρειο Ήπειρο όπου η καταπίεση συνεχίζεται έστω κι αν μερικές φορές δεν φαίνεται. Στη ΝΑ Τουρκία και στη Συρία χιλιάδες Ορθόδοξοι Αραβόφωνοι (Ρουμ Ορτοντόξ) προσεύχονται για ένα καλύτερο αύριο μετά τον καταστροφικό σεισμό. Τους θυμόμαστε και τους στηρίζουμε εμπράκτως, χωρίς να αδιαφορούμε για τον ανθρώπινο πόνο των άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.
Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα δεμένη με την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού. Πριν από 200 χρόνια ακριβώς, τον Μάιο του 1823, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα θαυμάσιο ποίημα 158 στροφών, τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν. Εκεί υπογραμμίζει τη θρησκευτική πίστη των αγωνιζομένων Ελλήνων και τη συγκίνησή τους για τη θυσία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ την ημέρα του Πάσχα (10 Απριλίου 1821):
Σου ΄λθε εμπρός λαμποκοπώντας
Η θρησκεία με έναν Σταυρό
…………………………………………
Όλοι κλαύστε, αποθαμένος
Ο αρχηγός της Εκκλησιάς
Για να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε μέσα από κρίσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, υγειονομικές. πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου και της Σταυροαναστάσιμης πορείας του Γένους μας. Να διδάξουμε στα σχολεία τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά, την ενιαία Ελληνική Γλώσσα σε όλη τη διαχρονία της, την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, τη δημοκρατική παράδοση του λαού μας, τον σεβασμό στους άλλους λαούς και στους διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ανάσταση σημαίνει αναδημιουργία, σημαίνει φως, σημαίνει νίκη. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η ευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ έκρυβε και έναν ενδόμυχο πόθο: Ότι και η Ελλάς θα αναστηθεί. Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον διότι: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!