Στον β’ γύρο θα κριθούν οι τουρκικές εκλογές

 Οριστικά σε δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές στην Τουρκία. ΟΤαγίπ Ερντογάν, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, έκανε την ανατροπή και κέρδισε και την πλειοψηφία στη Βουλή, αν και είναι η πρώτη φορά που πάει σε δεύτερο γύρο αναμέτρησης από το 2014. Το 49,51% που εξασφάλισε στην πρώτη κάλπη του δίνει ισχυρό προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε 44,88%. Σε ρυθμιστή αναδεικνύεται ο εθνικιστής ανεξάρτητος υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος πήρε πάνω από 5%.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Αχμέτ Γενέρ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία πηγαίνει και επίσημα σε δεύτερο γύρο εκλογών. Σημείωσε ότι ο Ερντογάν δεν δυγκέντρωσε 50 + 1 ψήφους, ενώ ούτε το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου μεταβλήθηκε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε: «Το έθνος αποφασίζει για δεύτερο γύρο, με τη χαρά μας. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Θα το δουν όλοι».

Στην νίκη του συζύγου της, αναφέρθηκε με ανάρτησή της στο Twitter η Εμινέ Ερντογάν. «Ως αποτέλεσμα της απόφασης του έθνους μας, που πήγε στις κάλπες για το μέλλον των παιδιών μας, ο Αιώνας της Τουρκίας ήταν νικητής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει το κόμμα του Ερντογάν ότι προκάλεσε σκόπιμα καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έκανε λόγο για νευρικό κλονισμό της Μεράλ Ακσενέρ, υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος χαστούκισε αστυνομικό.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας η κάθε μία την καταμέτρηση σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Καθοριστική η ψήφος του εξωτερικού

Αισιοδοξία επικρατούσε στην πλευρά του κυβερνητικού Συνασπισμού στην Τουρκία και μάλιστα τόνιζαν ότι «δεν το περίμενε ο Ερντογάν μια τέτοια σχεδόν νίκη» εν μέσω τόσο τεταμένης ατμόσφαιρας και τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλά και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές από τα ποστοστά των κομμάτων, φαίνεται ότι και εκεί ο Ερντογάν διατήρησε την πρωτοκαθεδρία. Στη Συμμαχία της αντιπολίτευσης επικρατούσε περίσκεψη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπήρχαν και σκέψεις από αναλυτές ότι μπορεί να κινδυνεύει με απόσυρση κάποιων κομμάτων από διαφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ τους.

Η Μεράλ Ακσενέρ η οποία από τα γραφεία του Καλού Κόμματος, βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών είπε «δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;», υπενθυμίζεται πως είχε φύγει από το «τραπέζι» των έξι για να ξαναγυρίσει στη συνέχεια.

Η Τουρκία οδηγείται σε β΄γύρο εκλογών και καθοριστική φαίνεται να είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Σινάν Ογάν που συγκέντρωσε ποσοστό 5,20% στον α΄ γύρο και κάνει σκληρά «παζάρια» με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Πηγή: ertnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال