Πύλος: Στο στόχαστρο των Αρχών οι εγκληματίες διακινητές

 

Δεκάδες διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στην δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα και οι αρχές συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία, προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι γύρω από την δράστη των 9 συλληφθέντων.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχει μπει ο ρόλος των εννέα διακινητών που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι πως είχαν ενεργό ρόλο στη μεταφορά των μεταναστών που ενεπλάκησαν στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Την ίδια στιγμή τον γύρο του κόσμου κάνουν οι κραυγές αγωνίας συγγενών που φτάνουν στην Καλαμάτα με φωτογραφίες στα χέρια αναζητώντας τα αγαπημένα πρόσωπά τους στις λίστες επιζώντων και αγνοουμένων, ενώ φαίνεται πως οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων εξανεμίζονται.

Δεκάδες διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στην δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα και οι αρχές συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία, προκειμένου να ξετυλίξουν το κουβάρι γύρω από την δράστη των 9 συλληφθέντων.

Πάντως ένας εκ των εννέα έχει ομολογήσει πως είναι διακινητής, μάλιστα περιέγραψε και όσα προηγήθηκαν του απόπλου από την Αίγυπτο και όσα ακολούθησαν επάνω στο σκάφος μέχρι τη στιγμή που βυθίστηκε. Οι υπόλοιποι αρνούνται την όποια εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Όπως και να έχει οι 8 από τους 9 συλληφθέντες θα παραμείνουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας μέχρι τη Δευτέρας, ενώ ο 9ος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Όλοι είναι Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Μεταξύ άλλων οι 9 αντιμετωπίζουν τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Την Δευτέρα θα οδηγηθούν ενώπιον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Τηλεφωνικό Κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων

Από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου κατά τις ώρες 09:00 έως 19:00 και σε καθημερινή βάση θα λειτουργεί στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα.

Το κέντρο θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας έχουν μεταφερθεί 71 από τους 95 διασωθέντες, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, ωστόσο δεν υπάρχουν ελπίδες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος επανέλαβε, ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους. «Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Αργότερα σχετική διευκρίνιση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ανέφερε ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال