Μητσοτάκης στη ΔΕΘ -Τι θα ανακοινώσει απόψε

 

Διαφορετική θα είναι η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη 87η ΔΕΘ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δεν αναμένονται επισκέψεις σε περίπτερα και η παρουσία των υπουργών θα είναι ελάχιστη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 20:00 θα αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών , ανέφερε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και η άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή τους θα καταλάβουν την μερίδα του λέοντος ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε από το καλοκαίρι ως τώρα με τις πυρκαγιές και την κακοκαιρία και να αναφερθεί αναλυτικά στις αποζημιώσεις, την αποκατάσταση των υποδομών και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Πάντω, αυτό που επικοινωνούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι τα θεσσαλικά γεγονότα δεν θα μεταβάλλουν τον πυρήνα και την κατεύθυνση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αντίθετα θα ενισχύσουν την πάγια θέση του για την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους και των κρίσιμων δομών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες, καθώς το κράτος, αναμένεται να πει πως δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και πρέπει να αλλάξουν ακόμη περισσότερα πράγματα, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν φροντίσει όλες τις τελευταίες ημέρες να καταστήσουν σαφές ότι πλέον το λεγόμενο «καλάθι της ΔΕΘ», θα είναι λιτό φέτος και θα περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα στήριξης που δρομολογούσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ, από την υπεραπόδοση των εσόδων, επαναξιολογήθηκαν κι έτσι το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί από τον Ιανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθούν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες παροχές θα είναι περιορισμένες και ερώτημα παραμένει αν θα δοθεί τελικά το ειδικό επίδομα στους πυροσβέστες που είναι χαμηλού δημοσιονομικού κόστους και κυρίως συμβολικό, όπως και το επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά δε, το έκτακτο επίδομα που σχεδιαζόταν να δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο προκειμένου να εγγραφεί ως έξοδο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στην ΔΕΘ ένα ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές, το οποίο ωστόσο όπως προϊδέαζαν δεν πρόκειται να είναι καθολικός φόρος.

Ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί στη λίστα των προτεραιοτήτων της την ασφάλεια των ευάλωτων έναντι της συνεχιζόμενης ακρίβειας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί και από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην εσωτερική αγορά, από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Πηγή: skai.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال