Καλά κρατεί η ακρίβεια στην Ελλάδα

 

Εκ των πρωταθλητών Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα σε ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3,7%  τον Δεκέμβριο 2023, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4% και στην ΕΕ στο 3,4% από 3,1% τον Νοέμβριο.

Από την εξέταση των στοιχείων μόνο η Μάλτα είχε υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε όλη την Ευρωζώνη 10,2% και πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,7%) ή της Ευρωζώνης (6%). Στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 8,9% τον Δεκέμβριο, ελαφρά περισσότερο από τον Νοέμβριο, όταν είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8%.

Παράλληλα σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 3,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, από 3% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 8,9%.

Καθώς τη μεγάλη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο (52,9%) υπεραντιστάθμησαν οι ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, με πλέον χαρακτηριστική την άνοδο κατά 58,5% της τιμής στο ελαιόλαδο, ενώ στα είδη διατροφής καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις κατά 8,9%. Σημειώνεται ότι σε μέσα επίπεδα πέρυσι υπήρξε άνοδος του πληθωρισμού κατά 3,5%.

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (2,6%), Κρέατα- γενικά (6,5%), Ψάρια- γενικά (8,4%), Γαλακτοκομικά και αυγά (3,8%), Ελαιόλαδο (58,5%), Φρούτα- γενικά (15%), Λαχανικά- γενικά (14%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (7,7%), Λοιπά τρόφιμα (7%), Καφέ- κακάο- τσάι (3,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (12,6%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 8,9% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.
  • 2,2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 2,8% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 1,9% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 5,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 0,3% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
  • 2,6% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
  • 3,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 5,9% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.
  • 1,7% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Πηγή: zougla.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال