Μέτρα για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

 

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν από χθες σε σχέση με ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά  μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι επεκτείνουμε την  επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης  στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Πρόκειται για ενίσχυση 82 εκατομμυρίων  ευρώ ακόμα”

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε αρκετά στην επιτάχυνση των διαδικασιών από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Δίνοντας συγχαρητήρια στην ηγεσία του Οργανισμού είπε ότι τα τελευταία 4 χρόνια δόθηκαν από τον ΕΛΤΑ ως αποζημιώσεις ποσά ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

“Από αυτά πόσα προέρχονται από εισφορές αγροτών; Τα μισά. Τα άλλα μισά προέρχονται από το υστέρημα των πολιτών από τη φορολόγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Το κάναμε γιατί ήταν σωστό. Έχουμε τη δυνατότητα σοβαρής πολιτικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα ακριβώς γιατί η οικονομία αναπτύσσεται” είπε.

Πέραν της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: 

-Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.  750 εκατομμύρια  ευρώ ζεστό χρήμα. 

-Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο ως και Σεπτέμβριο, τους μήνες δηλαδή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση  

-Ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ ύψους 87 εκατομμυρίων  ευρώ. Στη Θεσσαλία θα αναλάβει το κράτος το 75% ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξει ρύθμιση για δεκαετή άτοκη εξόφληση

-Εξασφάλιση  αγροτών συνεταιρικών σχημάτων . Σε αυτούς  μείωση ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 30% για μια δεκαετία. θα επιδοτήσουμε κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία. 

-Για μεμονωμένους αγρότες θα υπάρξει νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά  στο χωράφι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους αγρότες λέγοντας:  

"Οι αγρότες είναι η καρδιά της παράταξής μας και η επίλυση των προβλημάτων τους είναι στην καρδιά της κυβέρνησης".

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις αρρυθμίες της πράσινης μετάβασης στέλνοντας μήνυμα και στην Ευρώπη ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι παραγωγοί. 

Απαντώντας μάλιστα στη σχετική αναφορά του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση,  αν το δίκτυο μπορεί να αντέξει τα μέτρα που ανακοίνωσε για το ρεύμα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Για να ανακοινώνω μέτρα για μικρούς αγρότες δεν το κάνω χωρίς να έχω συνεννοηθεί πρώτα με ΑΔΜΗΕ για το ότι υπάρχει χώρος».  

Έκανε δε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων.

Από: real.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال