Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν

 

Μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα αναμένεται  για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2024, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει την έναρξη της διαδικασίας νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα απολαμβάνουν έκπτωση 3%.

Αν και η διάταξη ευνοεί τους επιμελώς πληρωτές και όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους νωρίς, το ποσοστό έκπτωσης δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο, καθώς είναι μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ φόρου.

Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις, ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.

Ακόμα και αν δεν ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση για λογαριασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για τους φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία από το 2025.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال